T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL - Ziya Gökalp İlkokulu

ÇOCUKLARA ÖDEV YAPMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMA.

Okullar başladı çocuğumuzu en iyi şekilde eğitimini alması için elimizden geleni yapmaya başladık. İlk başlarda okula alışma süreciyle ilgilenirken artık okula alışan 1. Sınıflar, tatilin ardından okula tekrar uyum sağlamaya çalışan üst sınıflar... Herşeyin çok güzel gitmesini beklerken aslında bizi daha zorlu bir süreç karşılamakta.

 Çocuğumuzun yeni alışkanlıklar edinme zamanı geldi.  Bu alışkanlıkların başında okul sorumluluğu gelmekte,  okul sorumluluğu ile birlikte okul ortamında ki sosyal ilişkiler için sosyal beceriler, okul kuralları gibi birçok yeni duruma uyum sağlaması gerekecek. Çocuklar genelde 1-2 hafta içinde bu anlattıklarımızı kazanırlar. Fakat ödev yapma konusunda maalesef ki iş bu kadar kolay yürümüyor. Zaten işin artık zor olan tarafı da evde de bir eğitim sisteminin oluşturulması gerektiğidir.

Çocuklara ödev yaptırmak, yapmalarını sağlamak çocuğun hem ileriki eğitim hayatı boyunca hem de eğitimden sonraki hayatında sorumluluk bilinci açısından oldukça önemlidir. Peki bu kadar önemli gördüğümüz ödev konusunda nasıl davranmalıyız. Aslında cevabı sözcük olarak basit ama içerik olarak biraz meşakkatli. Öncelikle çocuğumuzu iyi tanımalıyız unutmayalım ki her çocuk aynı tavrı sergilemez bu nedenle çocuğumuzu başka çocuklarla kıyaslayarak onlar gibi olması beklemek çok yanlış bir tavır olacaktır. Yani çocuğumuzu kıyaslamak yerine onun şahsına münhasır yapısını değerlendirmek daha faydalı olacaktır.

Çocuklar için ödev yapmak bize göründüğü kadar kolay olmayabilir. Şunu unutmamalıyız ki onlar çocuk biz yetişkiniz. Temel ihtiyaçlarımız aynı olsa dahi psikolojik, sosyolojik ihtiyaçlarımız farklıdır. Onları bir yetişkin olarak görmek en büyük yanılgımız olacaktır.

Çocuklarda ödev bilinci tam oluşmadığı için öncelikle ödev kavramını çocuğa anlatmak faydalı olacaktır. Çocuk ödevi  ne amaçla yaptığını bilme hakkına sahiptir. 

Ödev yaptırırken çevresel şartları çocuğun ödev yapmasına uygun hale getirmek zorundayız. Çocuk ödevini yapacağı ortam  özellikle masa başında, yeterli ışık alan, sessiz, dikkatini dağıtacak dış uyaranlardan bağımsız olmalıdır. Kesinlikle yatarak uzanarak televizyon izleyerek ödev yapılmamalıdır.

Ödev yapmak için günün en uygun saatleri çocukla birlikte belirlenmeli . Öneri olarak ödev yapmaya okuldan  1-2 saat sonra yapmaya başlayabilir.Okuldan geldiğinde televizyon ve bilgisayar oyunlarından uzak durulmalı zaten okulda yeterince yorulan zihin bu şekilde daha fazla yorulacak ve ders çalışmaya uygun bir zihin ile masaya oturamayacaktır.

Ders çalışma planı yapmak alışkanlık oluşturma açısından oldukça önemlidir. Çocukla birlikte ders çalışacağı zamanları belirleyin ve bu plana uyması için sizde gerekli özeni gösterin. Sizde yaşantınızı çocuğun ders planına göre ayarlayın. Ders planına göre etkinliklerinizi yapın. Plan yaparken belirli bir saat belirleyin 20-40 dakika arasında bir süre boyunca ders çalışmasını sağlayın ders çalışma arası 10-15 dk mola ekleyin bu ders çalışma molaları arasında ekranlardan uzak durmasını sağlayın. Ders çalışması için ödüller koymayın çocuğunuzun ödülü başarı olsun.

Çocuğunuzun ders çalışması için sürekli baskı kurmayın. Sürekli ders çalışması için baskı kurulan çocuk ders çalışmak istemeyecektir. Unutmayın ödev yapma çocuğunuzun sorumluluğudur. Bu sorumluluğu yerine getirmediğinde olacaklarda da o sorumlu olmalıdır. Bu nedenle çocuğunuzun öğretmen ile belirli aralıklarda görüşmek faydalı olacaktır.

Çocuğun ödevlerine gerektiği yerlerde yardımcı olunmalıdır. Bu yardım hem annenin hem de babanı ortak çabalarıyla olmalıdır.

Öğrenci tüm bu çabalara rağmen hala motive olamıyor ve yapmak istemiyorsa nedenleri araştırılmalı çözüm yolları bulunarak desteklenmelidir.

Unutulamamalıdır ki ailenin eğitime verdiği önem ile çocuklar eğitime motive olurlar. Bu nedenle öncelikle siz eğitime önem verin ki çocuğunuzda versin.

Son olarak tüm çabalarınıza rağmen ödev yapma alışkanlığı kazandırmakta güçlük çekiyorsanız  okul rehberlik servislerinden yardım alın.

Sevgi, saygı, eğitimle kalın...

 

Murat DEMEZ

Rehberlik Öğretmeni

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.12.2019 - Güncelleme: 06.06.2022 13:48 - Görüntülenme: 584
  Beğen | 21  kişi beğendi